Is dat een wasmachine achter je, Jurian? Waar zit je?

Ja… Ik zit op zolder. Hier kan ik me goed afsluiten als dat nodig is. Ik heb twee jonge kinderen, dus dan moet je de rust opzoeken. Mijn vrouw werkt veel in de weekenden en avonden, dus die vangt de kinderen overdag zoveel mogelijk op.

Hou je het een beetje vol?

Haha, ja, maar het is af en toe wel een uitdaging!

Deel je je dagen nu heel anders in dan op kantoor?

Ik ontbijt, lunch en eet met het hele gezin, en dat is natuurlijk wel uniek. Ik doe vaak ’s middags even boodschappen en pak er dan ’s avonds nog één, twee uurtjes bij om te werken. Hier moet ik wel mee uitkijken. Ik vind mijn werk heel erg leuk, maar dat betekent niet dat ik niet ook voldoende rust moet pakken.

En hoe doe je dat? 

Door ’s avonds met mijn vrouw en kinderen wat leuks te doen. Meestal gaan we rond een uur of acht even bij elkaar zitten, het nieuws kijken, onze ouders bellen, dat soort dingen. Sociale contacten onderhouden is in deze tijd heel belangrijk, merk ik. Soms kijken we ook wel een film of doen we een spelletje.

En hoe onderhoud je het contact met je team? 

Heel veel bellen en videobellen via Teams. We hebben ook een chatgroep voor Team Geel. Je merkt dat je bepaalde zaken wel minder goed meekrijgt als je niet de hele dag bij elkaar zit, dus je moet echt voldoende contact leggen.

Heb jij nog iets nieuws ontdekt in Teams? 

De ‘command line.’ Deze is niet nieuw, maar je kan hier supermakkelijk een chat of videogesprek starten, en direct één of meerdere mensen ‘bij elkaar roepen’ als het ware.  De ontwikkelingen vanuit Microsoft staan niet stil, dus elke keer leer ik weer een nieuw commando te gebruiken.

Hoe onderhouden jullie nu het contact met klanten? 

Met heel veel van mijn klanten heb ik contact via Teams. We minimaliseren het ‘real life’ contact met klanten, want dat is gewoon veiliger. Ik geloof er ook echt in dat we 90% van het werk op afstand kunnen doen. Je moet op afstand wel meer en scherper communiceren met klanten, zodat de klant precies weet waar je mee bezig bent. En beter registreren en documenteren, maar dat zijn alleen maar goede zaken!

Heb je nog een thuiswerktip voor collega’s?

Blijf in beweging! Ga regelmatig een kop koffie halen, een rondje lopen of even naar de keuken. Blijf in contact en spreid ook je werk waar het kan. Op kantoor ben je namelijk echt veel meer in beweging, en dat heb je ook nodig. Verder vind ik het belangrijk om rekening te houden met de beperkingen van anderen. Hebben collega’s jonge kinderen? Dan moeten ze hun werkdag – als het project het toelaat – ook anders in kunnen delen. Het is geven en nemen, en samen een fijne structuur vinden!