Hé Joute, je werkt thuis? Waar zit je ergens?

Ik werk op zolder. Daar hebben we een kamer die ik heb omgedoopt tot werkkamer. Ik heb hier een prima werkplek ingericht waar ik rustig kan werken. Als je twee jonge kinderen hebt die veel thuis zijn, moet je ervoor zorgen dat je je focus kan behouden, en dat kan hier goed.

Deel je je dagen nu anders in dan op kantoor? Zo ja, hoe?

Ik merk dat ik onbewust minder rust en pauzes neem. Soms komt het omdat afspraken zo vallen, maar ook omdat ik minder afleiding heb van collega’s. Normaliter ging je op vaste tijden even lunchen of koffiedrinken, maar dat vergeet ik nu weleens. Daar moet ik wel op letten. Ik probeer mijn ritme zoveel mogelijk te behouden, maar vorige week heb ik ’s middags wat tijd met de kinderen gepakt en ’s avonds wat langer doorgewerkt, omdat dat kon. Ik moet er wel op letten dat ik mijn ritme niet te veel aanpas, want uiteindelijk moet ik het ook weer terug aan kunnen passen als alles weer normaal wordt, haha!

Hoe heb je contact met je collega’s?

Ik mis contactmomenten met het gehele Team Groen wel. Ik heb toch het meeste contact met de mensen die bij mijn projecten zijn betrokken. Ik doe veel via Teams, voornamelijk bellen en videobellen. Ik heb een week terug een collega gebeld die ik normaal op kantoor zou spreken, gewoon om even bij te praten.

Heb je nog een tip voor andere gebruikers van Teams?

Het vervagen (‘blurren’) van je achtergrond! Dat is een optie die goed van pas komt als je in een wat drukkere ruimte werkt waar veel te zien is. Tijdens een videogesprek kun je die optie heel makkelijk aanzetten. Wat ik ook heel prettig vind, is dat klanten via de webbrowser in Teams Online makkelijk een meeting kunnen bijwonen. Voor de mensen binnen je bedrijf die iets minder vaak met Teams werken: die kunnen ook heel makkelijk inloggen en meewerken aan het project in Teams.

Mis je het directe contact met je klanten?   

Ik merk wel dat het anders is. Eén-op-één meetings gaan wel verder heel goed via Teams. Je kunt heel makkelijk informatie en schermen delen. Onze klanten zien ook steeds meer voordelen, en halen er ook veel meer uit in deze tijd.

Heb je nog een tip voor andere IT-consultants die nu thuis werken?

Hou goed je agenda up-to-date en communiceer naar je gezin/ huisgenoten wanneer je meetings hebt gepland. Dan kun je écht even rustig werken als dat echt nodig is. En dan kun je daarna even samen pauze nemen!