Hé Michael, je krijgt hulp vandaag?

Haha, klopt! Mijn dochtertje Merel vraagt hier en daar wat extra aandacht. Mijn thuiswerkplek is momenteel de eettafel, en daar zit ik samen met mijn vriendin aan te werken. Wij hebben boven een aparte kamer ingericht als werkplek, waar wij “normaal” thuiswerken. Dat is nu toch echt even anders. We moeten onze dochter van 9 maanden, die normaal twee dagen naar de opvang en een halve dag naar mijn ouders gaat, ook tussentijds verzorgen. De opvang biedt momenteel alleen noodopvang, en we willen Merel ook niet onnodig blootstellen. Mijn ouders hebben beiden een vitaal beroep en kunnen nu dus ook niet oppassen. Merel heeft net geleerd om zich op te trekken en dan te gaan staan, en dat houdt ons dus lekker bezig. Niks in huis is meer veilig!

Hou je het een beetje vol?

Mijn vriendin en ik weten het goed te combineren. Zij is officemanager en heeft ook veel meetings. Als één van ons een meeting heeft dan zorgt de ander even voor de kleine. Het lukt aardig, maar ik merk wel dat ik dit geen weken of maanden meer ga volhouden. De balans tussen werk en privé is een beetje weg, en de ontspanning schiet er dan bij in.

Wat deed je normaal om te ontspannen? En hoe zorg je dat je toch een beetje kunt ontspannen?

We gaan er regelmatig wel even uit. Dan pakken we de fiets of lopen we een rondje. Ik doe normaal heel veel aan duiken, maar dat kan nu even niet.

Dus je dagen zien er nu wel wat anders uit?

Ja, zeker. Ik plan mijn werk nu de hele dag door, of ‘s-avonds en zelfs in het weekend. Als ik me echt moet focussen dan doe ik dat als Merel slaapt of als mijn vriendin fulltime beneden is.

Hoe gaat het contact met collega’s?

Ik werk sinds februari bij Hands on, en mis wel het contact met alle collega’s. Je hebt zo toch een andere start. Gelukkig is er Teams, en kunnen we veel chatten en bellen. We weten elkaar steeds beter te vinden!

Heb je nog een tips voor andere gebruikers van Teams?

Het vervagen/ ‘blurren’ van je achtergrond en het gebruik van Connectors, waarmee je programma´s kunt koppelen aan Teams. Veel applicaties die in de Cloud draaien hebben een plug-in. Hier maak ik inmiddels veel gebruik van. Zo kun je bijvoorbeeld Twitter, Trello, Evernote en verschillende nieuwspagina´s toevoegen aan Teams, maar ook Sales Force. Zo kun je je werkzaamheden steeds meer centraliseren. Je kunt het heel makkelijk uitproberen in een privékanaal binnen Teams. Je klikt gewoon op het ´plusteken´ en kiest een applicatie. Ook is het mogelijk om externe partijen toegang te geven in een Teams kanaal. Zo kan je in Teams samenwerken met klanten en leveranciers.

Gaaf! En hoe onderhoud je nu het contact met klanten?

Ik heb nu veel meer contact met klanten via Teams. We chatten en bellen veel. Ik maak ook meer gebruik van videobellen binnen Teams. Om te overleggen met klanten of te sparren met collega’s is het toch fijn om direct contact te hebben. Voorheen zou ik een gesprek met een klant op locatie voeren.

Heb je nog een tip voor andere IT-consultants die nu thuis werken?

Neem vaker even pauze! Op kantoor of bij klanten maak je toch vaker even een praatje of haal je een kop koffie. Thuis schiet die pauze er nog wel eens bij in. Voldoende pauze is belangrijk om gefocust te blijven.