Zit je daar nou op een bureaustoel in Ajax thema, Jacob?                                                                               
Klopt, ik heb een eigen werkkamer. Mijn werkplek is eigenlijk een kopie van mijn werkplek op kantoor. Mijn vriendin werkt ook veel thuis. Zij heeft niet altijd twee schermen nodig, maar als zij er is en ik ben er niet, dan gebruikt zij deze plek ook. Ik vind het zelf wel lekker om een ruimte voor mezelf te hebben om in te werken, voor de rust.

Wat zijn voor jou de voor- en nadelen van het thuiswerken?

Ik mis het contact met collega’s, maar ook het contact met prospects en klanten. Ik voel me heel erg thuis als ik bij een prospect of klant aan tafel zit om een gesprek te voeren. Ik voer wel kennismakingsgesprekken via Teams, maar dat is toch anders. Het is leuker om ook even bij een bedrijf naar binnen te kijken en de sfeer te proeven. Collega’s zijn continu goed bereikbaar, maar het is ook fijn om gewoon even bij elkaar langs te lopen voor een praatje. Een voordeel is dat ik thuis meer focus heb.

Zien je dagen er nu heel anders uit? 

Eigenlijk niet, maar ik merk dat wel sneller door mijn werk heen ben, haha! Je hebt toch minder afleiding van collega’s als je thuiswerkt. Dat is natuurlijk in die zin ook een voordeel. Projecten die normaliter op kantoor wat minder aandacht kregen kan ik nu ook gerichter oppakken.

Hoe heb je contact met je collega’s? Hoe blijven jullie op de hoogte van elkaar?

Voornamelijk via Teams en telefoon, maar hier en daar (als we niet met te veel zijn) op kantoor.

Welke optie van Teams maakt jou echt blij? 

Het vervagen (‘blurren’) van je achtergrond tijdens het videobellen. Het is een goede optie die zorgt voor minder afleiding tijdens een videogesprek.

Hoe zorg je dat je het contact met je klanten warm houdt?

Ik bel prospects en klanten, of ik spreek ze via Teams. Je hebt nu ook weer ander contact met klanten, en hier en daar intensiever contact omdat ook onze klanten meer met Teams doen. In deze situatie wil je wat vaker van elkaar weten hoe alles gaat en of iedereen nog gezond is, en Teams biedt dan een laagdrempelige manier van contact leggen. Als dit allemaal voorbij is moeten we daar ook zeker meer mee doen. De voordelen van digitaal werken worden voor iedereen steeds meer duidelijk.

Heb je nog een thuiswerktip voor collega’s in de sales die je graag wilt delen?

Ja, dat heel veel bedrijven echt openstaan voor Teams. Ook als ze er nog niet eerder mee hebben gewerkt. Ze zien snel de voordelen ervan in. We willen allemaal gezond blijven en veilig blijven werken, en Teams kan daarin een hele goede oplossing bieden.